english language
Home Over het ras Onze honden Puppies Foto's Over ons Referenties Contact

Een gezonde voeding voor uw cirnecoIk speelde al langer met de idee om u te informeren over de voeding van mijn Cirnechi.
Maar ik wachtte op het moment dat ik niet slechts 1 eenzame Cirneco had, maar een echte groep raptors, die hun natuurlijke instinct tonen en die hun voorkeur voor een bepaalde voeding laten zien.
Misschien denkt u dat een Cirneco gewoon een viervoeter is, net zoals andere honden. Niets is minder waar. Het is als een kind in huis, een gezinslid. We dragen zorg voor onze kinderen en familieleden, normaal toch? Zelfs in mijn ergste nachtmerrie kan ik me niet voorstellen dat mijn Cirneco gezellig aanschuift aan tafel en ganse dagen frieten of pizza zou eten.

Met het stijgende aantal Cirnechi in huis, wijzigde ook hun menu.
Het was zo gemakkelijk en handig om droogvoer te geven aan onze eerste hond (Ambra)! Ze at het op, natuurlijk; (enkel het beste was goed genoeg, en dus ook het duurste). Maar ze at het op zoals de kinderen 's middags een bord spruitjes opeten. Met lange tanden. En omdat ze het met tegenzin op at, was ze vaak iets te mager, daarnaast had ze ook geen gezonde glanzende vacht en ik merkte dat ze roos had, het lag als sneeuw op haar vacht.

Ik heb mijn honden bewust een groep roofdieren genoemd. Terloops, deze velociraptors waren heel intellingent. Net zoals onze honden :-) Cirnechi, zijn vanuit mijn standpunt ook een wild dier uit de oudheid.
"Raptor" - Het latijnse woord, kan je vertalen als 'gevangen nemen, dief'.
Cirneci zijn dieven, natuurlijk. Ik kreeg een mail van de eigenaar van Vento (een van onze puppies) . -Hij stal deeg van de tafel en heeft het helemaal opgegeten-. Ik kan me niet voorstellen dat Vento zich geen leven zonder deeg kan voorstellen! Maar het stelen op zich is al zo boeiend! Dit is ingegeven door hun instinct. Het maakt zelfs niet uit of het versaangemaakt deeg, een champignon of een stuk ui is. Alles wat ze kunnen grijpen of dat van het aanrecht in de keuken valt wordt genadeloos gevangen in de vlucht en opgegeten...Er is geen logica te vinden in hun voorkeur voor voedsel. Ze kunnen een fruitfestijn houden en volledig tevreden zijn.
Een tekening van een Siciliaans diner wordt getekend in mijn hoofd. De Cirneco zit aan de voet van de vulkaan op gestolde lava en eet een versgevangen konijn met een feloranje sinaasappel...
Het eerste deel is logisch. Cirnechi zijn uitstekende jagers, en konijnen zijn hun natuurlijke prooi, konijnen zijn in grote getale aanwezig in het gebied waar deze honden voorkomen. En wat kan er beter zijn dan natuurlijke voeding?

Bovendien, een konijn bestaat uit veel meer dan een pluizige vacht, denk je even mee...:
Wat is er nog meer in een konijn aanwezig?
- Vlees met een laag gehalte aan vet (bron van eiwitten en aminozuren!),
- zachte botjes van een gemiddelde grootte (calcium en fosfor!),
- Kraakbeen (collageen en polysachariden!),
- organen, waaronder en lever (vitamine A!),
- Maag met half-verteerde plantendelen (vezels, ijzer, vitaminen, maagsappen en bio-actieve stoffen).

Wat eten we vandaag? 2 soorten gevogelte (kip en eend), een halve kippenlever, geitenmaag, wortel.
Je weet ongetwijfeld welk deel van hun prooi roofdieren het eerst opeten! Of toch niet? De maag. Inclusief alles wat erin zit.
In mijn redenering is een feloranje sinaasappel na een dergelijk feestmaal misschien ongepast en zelfs helemaal overbodig, bijna beschamend. Ik heb toch ietwat een ongezonde fantasie voor een persoon die al het grootste deel van haar leven vegetariër is. Ik geef zelf de voorkeur aan de zoete feloranje sinaasappel.
Maar mijn honden hoeven mij niet te volgen in mijn levensstijl. Zij hebben VLEES nodig!

Dat vlees kan dan best geen vreemde droge korrel zijn, maar moet een pallet van natuurlijke smaken, kleuren en geuren zijn...
Geuren! ze spelen een belangrijke rol in het leven van een hond. Heb je ooit eens een pens onder je neus gehad? Bweik! Honden zijn er dol op! Het is een ware lekkernij voor hen, een delicatesse!
We willen zeker niet stellen dat een Cirneco enkel konijn moet eten... bovendien. Een hongerige Cirneco eet ook wel een muis en een hagedis als tussendoortje laat hij ook niet links liggen. Het voedsel dat ze kunnen vinden in de natuur is erg gevarieerd.
Hoe moet het dan wel?
We hebben een aparte diepvriezer in onze garage staan. Dat we vullen met kippennek, kippenborst, vleugels, magen, levers. kalkoennekken. konijnenrugstukken, organen. eendenpoten. Rundsvlees, lam...
IDaarbovenop geven we nog eens een eitje, of een lepel yoghurt.
En ziezo we hebben een viersterrenrestaurant voor onze honden!

We serveren de maaltijd. In elke roedel moet er discipline zijn. De honden wachten op het bevel "Bon Appetit!" alvorens ze eten.

Hieronder een voorbeeld van een menu voor 1 week:

Maandag: kip (inclusief ribben met vlees aan) + halve kippenlever + maag ;
Dinsdag: konijnenrug + lever van kip +geitenboekmaag;
Woensdag: Rundermaag + eendennek + eendenpoot;
Donderdag: lam + kippenvleugel;
Vrijdag: rauwe vis (volledig);
Zaterdag: rund+ lever + kippennek;
Zondag: gekookte of rauwe eieren
Alle onderdelen kunnen vrij gemixt worden, het algemene principe is steeds dezelfde: de hond krijgt een deel rauw vlees + rauwe bij-producten + rauwe botten met vlees aan (NOOIT GEKOOKT, nooit 'droog' zonder vlees aan !!).
Daarnaast krijgen ze gewoon een deel groenten/fruit die we in huis hebben (rauw en gemixt). De maag eten ze het eerste op en is hun favoriete voer. Daarna nemen ze wat ze erg snel kunnen doorslikken ( kleine zachte delen, filets, organen).
En als hoofmenu eten ze een stevig stuk vlees met een bot (nek, vleugel poot). Die ze kunnen opeten voor de neus van hun buurman, ze grommen wel eens onder elkaar om duidelijk te tonen dat het HUN prooi is.

Dat ze hun voedsel beschermen is ingegeven in hun instinct, en vormt geen probleem! In de roedel bestaan geen democratische regels waarin ze alles delen, elk beschermd zijn verdiende maaltijd. Als onze honden iets zouden nemen op straat kunnen we ze gewoon vragen om dat los te laten, of nemen we het gewoon uit hun mond. Dat staat helemaal los van het voeren van de roedel roofdieren.

Wees niet bang om een bot van een konijn of gevogelte te geven aan een hond. Als je hun tanden bekijkt dan begrijp je dat dergelijke botten exact de grootte zijn dat een hondenmuil kan breken en verteren. Let wel op! Botten die je geeft aan een hond zijn ALTIJD RAUW! Ze zijn veili omdat er vlees aan hangt, en ze zijn erg flexibel en eenmaal gebroken hebben ze bijna geen scherpe randen als wanneer je ze gekookt breekt. Bovendien geven we enkel botten van een prooidier van de hond (nekken, ribben en pootjes zijn erg breekbaar). Daarentegen, van gekookte botten veranderd de structuur, ze zijn erg moelijk verteerbaar en kunnen een obstructie veroorzaken.

Een hondenmaag kan uitzetten en krimpen, dit is zo omdat in de natuur een wolf of hond ook niet steeds dezelfde hoeveelheid voedsel kan verzamelen: prooien kunnen een tijdlang wegblijven en eenmaal er een prooi is gevangen dan is het noodzakelijk om zoveel mogelijk te eten, voor een komende periode van schaarste. Daarnaast is er ook de voedselvoorraad, honden verbergen voedsel in een putje in de grond, voor een regenachtige dag, waarbij ze geen prooi kunnen gaan vangen.

We zien dit gedrag ook in onze Cirnechi, als Era een zwarte neus heeft, dan is onze tuin een voorraad voedsel voor een regenachtige dag of schaarste rijker :-)..

Hier voeg ik ook nog aan toe, een periode van vasten is normaal voor een hond. Voor honden die volgroeid zijn kan je gemakkelijk een vastendag inlassen. Wel goed in de gaten houden, als er modderpootjes te zien zijn in de leefruimte, dan hebben de honden hun reserve genuttigd ;)

Als je honden op een natuurlijke wijze wil voeren is het noodzakelijk om een regel aan te houden, VARIATIE. om zeker te zijn dat de honden alle voedingsstoffen kunnen opnemen: vitaminen, mineralen, sporenelementen moet je zoveel mogelijk soorten afwisselen! Eenzijdige voeding zorgt voor een teveel van bepaalde stoffen en een tekort aan andere. Daarom hebben we een extra diepvriezer in onze garage.
Vitaminen en supplementen geven we wel extra als we opgroeiende pups hebben of tijdens de zwangerschap. Gedurende andere periodes zijn extra vitaminen en mineralen eigenlijk overbodig.

DE dagelijkse hoeveelheid versvoer is eenvoudig te berekenen.
Puppies moeten 6-7% van hun eigen gewicht krijgen per dag. Volwassen honden 2-3% van hun eigen gewicht.
Bijvoorbeeld, Ambra weegt 10 kg. Zij krijgt 300 gram voedsel per dag. Als we deze hoeveelheid aanhouden is ze in perfecte conditie!
De dagelijkse hoeveelheid hangt natuurlijk ook af van de activiteit van de honden, sportieve honden, nerveuze honden, luie honden of de periode in hun leven (zwangerschap, voeden van pups).
Als de hond voordien droogvoer kreeg kan je ineens overschakelen op vers voer, je kan ook gradueel overschakelen, maar je mag nooit korrels en vers voer mengen. En het is belangrijk om hun algehele gezondheid, conditie en hun stoelgang op te volgen. Een hond doorgaat een 'ontgiftingsproces' als hij overschakelt.

Eenmaal overgeschakeld op vers voer zagen we al snel het verschil, we hebben de positieve effecten waargenomen!
Onze honden hun conditie van de vacht is drastisch verbeterd, Ambra heeft geen roos meer, de vacht sluit goed aan tegen het lichaam en heeft een natuurlijke glans, kale plekken zijn volledig verdwenen. Onze Ambra heeft geen narigheden meer met allergiëen (toen ze nog droogvoer kreeg was dit vaak wel het geval, om radeloos van te worden). De honden zijn actief, vrolijk en energiek!

Bovendien heeft het vers voeren een aantal gevolgen: tanden zijn helderwit, zeg nu zelf, wat kleeft er meer aan de tanden: een maiskoek of een biefstuk :) de maagsappen van onze honden zijn sterk zuur, urine is sterk zuur, ze produceren veel minder en een hardere stoelgang. Daardoor zijn onze honden veel minder vatbaar voor wormen (die gedijen niet goed in een zuur milieu), nierstenen komen niet voor en ze hebben geen problemen met hun anale klieren, het opruimen van de stoelgang is ook veel aangenamer :).

Ook onze puppies worden gespeend en groeien op met verse voeding. Lees meer in het deel over ons.
Wij zijn alvast overtuigd van de positieve effecten van natuurvoer. We delen onze ervaring graag met u.

Tip:
Verse voeding wint aan belang omdat steeds meer eigenaars van honden droogvoer durven in vraag te stellen. Als het je afschrikt om zelf een menu samen te stellen, of als het omslachtig lijkt, er zijn ondertussen ook kant en klare, complete voeders verkrijgbaar.
Voor meer informatie over BARF en natuurvoer: literatuur THE BARF DIET (Dr. Ian Billinghurst) (2001, Engelstalig, ISBN 0958592519)

Copyright by Diana Elisova,
kennel Cyrenensis

http://cirneco.be

Home

Over het ras

Onze honden

Puppies

Foto's

Over ons

Referenties

Contact


© Cyrenensis